01 BSmart CM Maze 10408

Maze
Southbank, Melbourne

As the name evokes, the Maze interior is crafted as a wandering journey of intrigue and discovery. Like an evocative landscape, a variety of dining experiences are revealed and unfolded to the visitor. The design creates an active and captivating sequence of spaces that are constantly morphing from one episode to another, thereby offering patrons a diversity of experiences within the one venue.

On entry, guests / patrons have a choice of spaces. The Coffee / Pastry station with its communal high table and adjacent long bar with crafted charcoal, turquoise and platinum mosaic tiles and marble top. The adjacent Cocktail Lounge is an intimate box like folly overlooking the main lobby. A series of shuttered panels enable the occupants to open up to view the lobby below or close down for privacy.

‘Maze by Gordon Ramsay’ the A la carte restaurant is defined by its glassy, soaring volume and banquette wall that encloses this softer furnished space. A boldly patterned, vibrant and contemporary carpet that, like a flower bed, provides a strong accent colour to an otherwise neutral palette of taupes, charcoals and neutral tones. Over scaled light fittings hover above the dining room and act as beacons when viewed from the street below.

A commissioned wall relief sculpture modelled and created from found birch trees evokes an imagery of an ivy clad wall and travels a full 60 metres, further reinforcing the outside / inside landscape qualities.

Two dramatic basket like pavilions are fashioned from hand woven wicker to create both a Private Dining room seating 12 and a unique Sommelier Experience enclosure also seating 12. The plaited material provides discrete transparency as well as textural forms that give sculptural definition to the greater restaurant space.

In ‘Maze Grill’, a vibrant combination of raw steel, rough cut slate and rustic thickly glazed tiles, in a deep emerald provide a bold and robust back drop to the dynamic workings of the active kitchen.

Finally the journey ends in an elevated private dining space where the timber floor moulds dramatically to become both wall then ceiling. This unusually proportioned, evocative space is further emphasized by a long narrow slot picture window providing outlook to the guests only when they are seated.



Client:
Crown Limited / Gordon Ramsay Holdings

Area:
1,345sqm

Completion:
March 2010

Downloads:
Maze-Project-Sheet.pdf



02 BSmart CM Maze 11783
03 BSmart CM Maze 12035
04 05 BSmart CM Maze 10747 11266
06 BSmart CM Maze 11157
07 BSmart CM Maze 11026
08 BSmart CM Maze 11547
09 BSmart CM Maze 11607
10 BSmart CM Maze 12392
11 BSmart CM Maze 12445
01 BSmart CM Maze 10408
02 BSmart CM Maze 11783
03 BSmart CM Maze 12035
04 05 BSmart CM Maze 10747 11266
06 BSmart CM Maze 11157
07 BSmart CM Maze 11026
08 BSmart CM Maze 11547
09 BSmart CM Maze 11607
10 BSmart CM Maze 12392
11 BSmart CM Maze 12445